Начало
24 май – Ден на славянската писменост и култура
24-may (1)

24 май – Ден на славянската писменост и култура

Скъпи бивши и настоящи ученици и учители, уважаеми родители и приятели на голямото семейство на 66.СУ „Филип Станиславов“. В навечерието на най–българския празник, 24.май, въпреки превратностите на времето и повелята на съдбата, ние ще празнуваме най–милия на всяко българско сърце празник! Празникът на буквите, с които е написана нашата славна история. Празникът на българската духовност, на българския дух, на родните традиции. Защото вярата в образованието като висша ценност никога не е напускала българина. И на този 24.май ще празнуват малките азбукарчета от Подготвителната група и от 1.клас, и абитуриентите ни. На този ден пак ще звучи „Върви, народе възродени…“. Защото „…и ний сме дали нещо на светът.“ Във връзка с празника организирахме конкурс, в който най–добре се представиха учениците Албена Зоева от 5.клас, Стоян Костов от 5.клас и Георги Тодоров от 10.клас.


Честит празник, учителю!
Днес на този светъл празник, ти пожелавам да бъдеш горд със себе си, за това което правиш и се бориш с много труд и усилия! Ти разтваряш пред нас безкрайните хоризонти на знанието и се опитваш да ни направиш по-добри, по-смели и по-подготвени за живота! Със своето постоянство и упоритост, ти предаваш знанията и духовността на следващите поколения. Светът не започва от теб, но без твоята всеотдайност отдавна би свършил! Пожелавам ти още много години здраве и сили, защото на теб се крепи доброто, истинското и бъдещето на България!

Георги Тодоров от 10.клас


Легенда за раждането на буквите

Някога, в далчени времена
нямало е букви, имена…

Хората общували със знаци –
с мимики, със жестове, със крясъци

Постепенно станали по-умни.
Но не можели да пишат думи…

Скитал се веднъж човек в гората – 
ябълка му паднала върху главата.

И човекът викнал: „А!“…
Драснал знак върху пръстта…

Чул, че агне блее: „Бе-е…“
„Нарисувал“ мъничко дете…

После стъпил върху съчка – 
„Нарисувал“ изкривена пръчка…

И човекътс радост заиграл – 
първичките буквички видял…

После други букви се родили…
Те света човешки озарили!

Стоян Костов от 5.клас


98979183_297626011256051_6687240002285338624_n

Албена Зоева от 5.клас


А това е приветствието на нашия бивш ученик Свилен Русанов от бившия 12.а клас, с класен ръководител г–жа Албена Цветкова. Той беше водещ на юбилейния концерт по повод 50–годишнината от създаването на нашето училище.